4 poze   18805 vizite

0 Schema inmultire

Schema inmultire
Linii de masculi si femele

Schema pentru realizarea liniei de femele de reproducție :

Această schemă este oarecum diferită față de aceea pentru crearea liniilor de masculi, dar are anumite nuanțe asemănătoare.

Se pornește de la o singură femelă - selectată pe baza criteriilor de selecție și ameliorare urmărite de crescător - fecunditate, prolificitate, dimensiuni și altele.
Aici alegerea este liberă, fiecare crescător urmărește anumite obiective, anumite caractere pe care dorește să le conserve la animalele sale.

Această femelă se împerechează pe rând cu 2 masculi - așadar este nevoie de un timp de aproximativ 4 luni pentru a obține 2 fătări de la aceeași iepuroaică cu 2 masculi diferiți .
Din generația F1 - prima generație de pui obținută de la ambii masculi se vor selecta un mascul și 3-4 femele, de la fiecare cuib .
Va fi un decalaj de 2 luni între ei - de aceea se va aștepta ca să se ajungă la maturitate deplină pentru reușita împerecherilor viitoare.
Un mascul de la prima fătare va acționa asupra femelelor de la a doua fătare și invers, un mascul de la a doua fătare va acționa asupra femelelor de la prima fătare .
În generația F2, se vor fi obținut femele dar și masculi cu caractere asemănătoare cu ale femelei inițiatoare a liniei . Acești pui vor concentra un bagaj genetic mai mare de 60 % asemănător cu al femelei inițiatoare.
Bineînțeles, nu toți descendenții se vor fi selecționat pentru reproducere, ci doar acei care îndeplinesc condițiile de dezvoltare remarcabilă, și care corespund caracterelor urmărite de crescător - tocmai acele caracteristici îndeplinite pentru selecția și ameliorarea rasei .
Pentru realizarea acestor linii, este nevoie de timp, spațiu dar și de disciplină și organizare a crescătorului, și mai ales răbdare!
Sunt calitățile de bază ale crescătorului care vrea să realizeze ceva durabil !
Realizarea schemei se consideră terminată, în momentul când s-a ajuns la capăt, adică la vârsta de adult a generației F2 - a tuturor descendenților, fiindcă selecția se face în trepte până la vârsta adultă .
Din generația F 2 vor fi selecționate femelele care îndeplinesc condițiile urmărite - de obicei cam 50 % din efectiv pot fi selecționate, mai departe pentru reproducere - acest procent poate varia în funcție de strictețea selecției.
Schema poate fi aplicată tuturor raselor de iepuri, desigur că timpul afectat realizării ei va fi mai mic sau mai mare în funcție de rasa la care se aplică.


Schema pentru realizarea liniei de masculi de reproducție

este dintr-o carte ”Creșterea și valorificarea iepurilor de casă”, apărută prin 67, autori Ghelase și Măndiță .

În carte nu este explicitată, probabil a fost preluată de autori.
Am pus schema pentru cei interesați de creșterea pe bază de linii la iepuri. Schma se referă la un nucleu format din 3 reproducători, un mascul și 2 femele.
În crescătorie pot exista mai multe asemenea nuclee, depinde de crescător ce obiective și-a fixat.

Voi explica schema pe scurt:
este exemplul clasic al creării unei linii de mascul, Genitorii A, B , C trebuie să îndeplinească condiția de a nu fi rude de nici un grad, dar să aparțină aceleiași rase. Masculul A, selectat pe baza calităților sale ( conformație, robustețe, lungime, greutate,calități încadrate în standard etc) se împerechează cu 2 femele B ȘI C, de asemenea alese datorită conformității cu standardul rasei și prolificității sau altor calități specifice femelelor, dar care provin din linii diferite - nu sunt rude între ele sau cu masculul.
Se observă în generația F 1 ( prima generație de pui), că de la fiecare femelă s-a selecționat cîte un mascul și 3 femele,din totalul puilor din cuib, pe baza caracterelor urmărite de crescător.
Fiecare mascul ales acționează asupra femelelor opuse, de la cealaltă femelă, dar poate fi împerecheat și cu mama acestora.
Generația a doua de pui (F2) este obținută prin încrucișarea masculilor selectați de la fiecare femelă cu femelele opuse de la femela cealaltă.
Gradul de rudenie între acești iepuri care provin de la același mascul e frați vitregi, sau semifrați. Prin încrucișarea lor, care este o consangvinizare se obține generația F2 de pui .
Generația F2 nu este reprezentată în schemă, dar ea este generația de nepoți ai masculului A, în care se manifestă cu precădere calitățile masculului A conjugate și cu calitățile femelelor B și C.
În acestă generație apar indivizi care pot depăși calitativ inițiatorul liniei.
Din această generație prin selecție se aleg reproducătorii masculi care pot fi folosiți la crearea altor linii, pe baza criteriilor inițiale- ei vor fi inițiatorii altor linii pe baza aceleiași scheme, dar cu femele diferite .
ACESTE 2 SCHEME SUNT LUATE DE LA DOMNUL Marcel Balan



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.