4 poze   18819 vizite

1 Coccidioza

===== Coccidioza este parazitoza cu incidenta cea mai ridicata in randul iepurilor care ii detinem. De multe ori aceasta poate evolua ascuns, fara semne clinice, insa cu repercursiuni importante in evolutia si dezvoltarea animalelor. =====

Cum credeti oare ca, cu toate ca importam an de an exemplare deosebit de valoroase din afara tarii, produsii lor nici macar nu se apropie de parinti cu toate ca detin baza genetica?! Va zic eu, 3 lucruri de baza care ar trebuii indeplinite:

- sanatatea in primul rand
- curatenia
- hrana

===== Sanatatea
- cel mai important lucru care trebuie mentinut.
Un exemplu: daca un exemplar valoros ascunde o infestatie cronica cu coccidia, din cauza parazitului vilozitatile intestinului se degradeaza treptat, acesta nu va m-ai valorifica in mod eficient furajele, aportul de nutrienti nu va fi suficient astfel animalul nu isi va expune adevaratul potential.

===== Curatenia
Degeaba tratam daca nu mentinem o curatenie cat mai buna a custii, a adapostului. Infestarea bacteriana, parazitara creste proportional cu perioada intre curatari si dezinfectii.

===== Hrana
Un exemplar cu cat este mai reusit din punct de vedere genetic, cu atata este mai sensibil in privinta hranii, din punct de vedere calitativ. Degeaba dorim iepuri campioni, chiar daca acestia detin gene de campioni, daca ii hranim doar cu orz si cu apa curata. Nu vom aveam niciodata rezultatele dorite. Au nevoie de o mancare calitativa, completa, puternic vitaminizata, cu o ratie constanta fara fluctuatii.

===== In pozele de mai jos, am vrut sa prezint un exemplar la care s-a sarit intentionat peste o deparazitare interna cu Baycox periodica. Cu toate ca animalul nu prezinta nici cel mai mic semn de boala si beneficiaza de aceasi intretinere si hrana ca si restul efectivului, examenul coproparazitologic ne arata ca , coccidioza exista si nu in cantitate mica. Dupa deparazitare examenul a fost repetat , infestatia cu coccidia scazand la mai putin de o treime fata de prima proba.

===== Recomand ca, cel putin odata pe an sa prelevati o proba de fecale de la un animal din crescatorie si sa cereti la orice cabinet veterinar un simplu examen coproparazitologic, nu costa mai mult de 15-20 de lei , insa va arata cu adevarat
statusul parazitar din crescatorie.

===== Ca si o concluzie, in loc sa ne chinuim an de an sa ne aruncam banii pe iepuri campioni din afara care sa ne dea insa puii slabi, mai bine ne-am axa pe sanatatea si bunastarea celor din productie proprie. Garantez ca vor aparea si rezultatele asteptate. Multa bafta!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.