4 poze   18807 vizite

I9 Cresterea si selectia iepurilor

La cateva luni de la redactarea articolului despre consangvinizare, in care precizam ca am inceput sa ma documentez cu adevarat despre reproducere si genetica iepurilor pot spune ca am ajuns la cateva idei de baza. AM studiat zeci de articole, am facut zeci de schite insa cel mai important am luat contact direct in idei si sfaturi cu cativa oameni care prin faptele, rezultatele si ideile lor au revolutionat genetica si reproductia pe sectiunea iepurilor.

Sunt 3 pioni principali de la care am reusit din discutii directe sa smulg idei de baza:

- cel mai mare genetician, profesor si expert in iepuri din lume Steven D. Lukefahr, profesor la facultatea Texas A&M University-Kingsville , din USA.
- cel mai cunoscut crescator de iepuri de talie giganta din Germania
- si un crescator, insa in primul rand un prieten din Romania, crescator vechi, cu vaste cunostinte despre reproductie care s-a deschis teoretic in fata mea, Va multumesc.



M-ai jos o sa va expun cateva idei de baza care sunt foarte vaste, insa daca va intereseaza sa dezvoltati subiectele acestea rasfoiti carti, articole , informatiile sunt pretutindeni.


Eu expun baza, restul tine de fiecare sa cerceteze.

Lucrati in linii, ganditi-va la matca dumneavoastra ca la o rasa proprie, de cate ori aducem un exemplar dintr-o linie total straina este aproape cum am mixa 2 rase straine.

Evitati Mix-urile( Mixu-rile: anul acesta cumpar de la crescatorul cel mai bun al anului, anul viitor cumpar de la celalalt crescator care a iesit campion etc) fara sa studiez deloc pedegre-ele , daca ati pornit pe o linie, atat fenotipic cat si genotipic, cand doriti infuzie noua, cauta-ti baza sa fie aceeasi cu ce aveti voi in curte.

Feriti-va si nu achizitionati direct “ciudati” ( Ciudatii sunt animalele din expozitii cu punctaj foarte mare 97-98) sau descendenti ai ciudatilor ( Vorba unui neamt care anul produce multi ‘’ciudati’’ de 97-98 de puncte si stie ce vorbeste), acesti ciudati sunt acele animale de 97-98 de puncte din expozitii.

Cauta-ti sursa “ciudatilor” care ne satisfac cerintele fenotipice. Sursa genetica de unde au iesit acei ciudati este ceea ce cautam noi.


Feriti-va de colectionari : cine sunt colectionarii?! Colectionarii sunt crescatori care in fiecare an reinoiesc aproape total matca cu animale foarte valoroase 97-98 de puncte, insa din N surse. Iarasi avem acelasi “mix” de ciudati. Grija mare!!!!, tentatia este mare, matca lor este foarte valoaroasa fenotipic insa genetic cand vor imperechea va iesi un mix.

Baza pornirii trebuie sa fie de la un crescator ( NU colectionar) vechi de cel putin 7 ani in cresterea rasei( 7 generatii), un om corect nu comerciant, comerciant care ar vinde orice exemplar din matca pentru o suma buna, cu rezultate satisfacatoare constante, care insa a avut multi “ciudati”.

De acolo mixate cu animalele proprii, puternic lucrate vom obtine ce dorim fiecare, campionii personali, GARANTAT.


Satisfactiile si rezultatele le vom obtine:
- cand vom aveam MULTA RABDARE,
- cand vom termina cu goana nebuna dupa “ciudati” 98 de puncte,
- cand vom lucra pe animalele noastre rational, fiecare monta cu pixul si cu pedegree-ul in mana,
- cand vom investii mai mult in adapost si in conditile de intretinere,
- cand ne vom forma mana si ochiul pe animalele proprii
- cand vom face achizitii rare, valoroase GENETIC , periodice insa bine gandite si rationale.


Bafta la animale PROPRII cat mai frumoase.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.