4 poze   18818 vizite

3 Pododermatita

===== Pododermatita la iepuri se defineste ca inflamatia tesutului podal sau pe inteles bataturi. =====

Principalele cauzele care duc la aparitia pododermatitei:

- umezeala asternutului ( dupa parerea mea este principalul factor declansator in aparitia pododermatitei , datorita eroziuni si umectarii stratului superficial de piele)

- custi inadecvate taliei iepurelui: gen gratar lemn/fier, plasa, sarma, care provoaca la fel o eroziune mecanica pe talpa animalului

- hrana si greutatea iepurilor : o dieta bazata pe o cantitate crescuta de graunte ( in special porumb sau grau) produc cresterea exagerata in greutate in neconcordanta cu dimensiunile talpilor.

- in ultimul rand , insa la fel de important este factorul genetic, din ultimele studii, s-a demonstrat ca pododermatita la iepuri este o afectiune care se transmite genetic destul de des puilor.

===== Tratament =====

Trebuie stiut de la inceput ca tratamentul in pododermatita este de multe ori unul de ameliorare.
In cele mai bune cazuri in locul unde au aparut plagile sangerande pe talpi, in urma tratamentului urmarim inlocuirea lor cu un tesut dur, mai precis o piele ingrosata. Vindecarea completa, pana la aparitia blanii fiind foarte rara.

In primul rand inainte de a incepe tratamentul medicamentos , se vor inlatura toate cauzele predispozante. Iepurele va fi mutat intr-o cusca cu podea de lemn de dimensiuni mari, va fi aplicat un strat bun de talas grosier ( pentru a absorbii umezela) peste care se vor adauga paie in strat gros. Asternutul se va schimba periodic la 5-7 zile.

Tratamentul medicamentos trebuie inceput prin administrarea unui antibiotic pe cale generala cat si local. Antibioticul de electie in pododermatita este oxitetraciclina. Se va administra injectabil la 48 de ore, de cel putin 3 ori. Local , plagile se vor curata bine, pana la sangerare cu tampoane cu apa oxigenata, dupa care se va aplica un spray pe baza de oxitetraciclina ( Terramycin, Neocaf), aplicate de cel putin 2 ori pe zi.

Odata exclusa infectia bacteriana, se va precede la aplicarea unor spray-uri epitelizante. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu Ecolaspray ( spray cu propolis), aplicat de 2 ori pe zi, timp de cel putin 10 zile.

Daca tratamentul va fi mentinut cu strictete se vor observa rezultate satisfacatoare.

===== Ca si sfat , incercati sa eliminati de la reproductie exemplarele care au dezvoltat pododermatita chiar daca au beneficiat de conditii de intretinere corespunzatoare. La fel si exemplarele la care s-a incercat tratament si nu au s-au vazut imbunatatiri cat de minime. Sunt sanse mari ca descendentii lor sa dezvolte la fel pododermatita. =====



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.